Zdravá strava je momentálne veľmi často diskutovanou témou, ktorú by chcel do svojho jedálnička dostať asi každý. Práve preto však o nej kolujú aj rôzne nepravdivé informácie, ktorých dodržiavaním sa určite zdravšími nestaneme. Čo sú najčastejšie polopravdy a potravinové hoaxy?
Nie sú tuky ako tuky
O rôznych potravinách počúvame a čítame tvrdenia, ktoré im buď pripisujú zázračné účinky, alebo naopak, očierňujú ich. Z tejto druhej skupiny sú napríklad tuky. Všeobecne sa na nich nahliada ako na niečo škodlivé, čo má negatívny vplyv na naše zdravie, no nie je to celkom tak. Tuky sú v prvom rade jednou zo základných zložiek našej potravy, takže ich nemožno z jedálnička úplne vylúčiť, ako to odporúčajú niektoré “zdravé” diéty. Potrebujeme ich na podporu vstrebávania vitamínov rozpustných iba v tukoch, ktorými sú napríklad vitamín A, D, E a K. Zdravé nenasýtené tuky nám tak viac prospievajú, než škodia a naše telo je bez nich tak trochu nahraté. Pozor si treba dávať len na nasýtené tuky a transmastné kyseliny, ktoré pri nadbytku zvyšujú riziko zdravotných problémov. Veľa tukov neznamená hneď veľa mastných tukov – potraviny, ktoré vám neublížia, ale prospejú a pritom majú veľa tukov, sú napríklad orechy, morské plody, olejnaté semená, avokádo a ďalšie. Áno, vysmážané pokrmy a spracované mäsové výrobky vo väčšom množstve škodia.
Tmavé pečivo nie je automaticky zdravšie
Aj vy ste od určitého obdobia začali kupovať tmavé pečivo, lebo je zdravšie a celozrnné? Pozor, nie každé tmavé pečivo je celozrnné. To sa pečie zo špeciálnej celozrnnej múky a ani semienka na chlebíku či rožkoch nie sú signálom, že ide o celozrnné pečivo. Jediný spôsob, ako si môžete byť stopercentne istí, že pečivo, ktoré kupujete, je celozrnné, je prečítať si jeho zloženie (malo by obsahovať aspoň 70 % celozrnnej múky). Ani označenie cereálny alebo viaczrnný nie je synonymom celozrnného. Ďalšou vecou na blackliste potravín je momentálne lepok. Určite ste už počuli, že je nezdravý, pretože nám lepí črevá. Je to mýtus – jediné, čo lepok dokáže zlepiť, je cesto, ktorému dodáva elasticitu. U zdravého jedinca sa doposiaľ nepreukázal žiaden benefit pri vysadení lepku z jedálnička. Nie je tak žiaden dôvod, aby ste ho zo zdravotných dôvodov vysadzovali, ak netrpíte celiakiou alebo alergiou naňho.
Všetko musí byť bez éčok
Vajcia zvyšujú cholesterol v krvi – ďalší mýtus. Je pravda, že žĺtok skutočne obsahuje cholesterol, ale to neznamená, že keď ho zjete, zvýši sa aj hladina vášho cholesterolu v krvi. Naopak, vajcia majú na hladinu cholesterolu priaznivé účinky, pretože v tele napráva účinky “zlého” LDL cholesterolu, ktorý zvyšuje riziko srdcovo-cievnych ochorení. Asi každý už počul o tom, že by sme si pri nakupovaní mali dávať pozor na éčka. Éčka sú v podstate prídavné látky, ktoré majú rôzne funkcie, napríklad predlžujú trvanlivosť, zvýrazňujú chuť alebo upravujú konzistenciu. Sú označované za škodlivé a nebezpečné, ale je to podobné, ako pri tukoch, že by sme nemali všetky hádzať do jedného vreca. Mnohé éčka sú totiž prírodného pôvodu a nepredstavujú v podstate žiadne zdravotné riziko. Ide napríklad o E948, čo je v podstate kyslík využívaný ako baliaci plyn alebo E300, čo je kyselina askorbová, čiže vitamín C. A posledný mýtus je priam rozprávkový: spomínate si ešte na Pepka Námorníka, ktorý nejedol nič iné, len špenát, pretože mal veľa železa a bol vďaka nemu silný? V skutočnosti špenát vôbec neobsahuje veľa železa, naopak, obsahuje kyselinu šťaveľovú, ktorá vstrebávanie železa v tele brzdí. Takže keď najbližšie budete chcieť byť ako Pepek Námorník, dajte si radšej ryby, šošovicu, tekvicové semienka alebo jahody.